top of page

186: Lejla Kusturica, Fondacija ACT - Atelje za društvene promjene + Onomatobleja 154

U 186. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:


▶ Na rijekama, pritokama i potocima Bosne i Hercegovine u posljednjih petnaestak godina podignuto je preko 100 malih hidroenergetskih postrojenja. Propagirane kao po okoliš benigne i ekonomski isplative energetske alternative, zahvaljujući lošem i fragmentiranom zakonskom okviru te zakulisnim dogovorima i kupoprodajama javnih dobara između stranačkih kartela i privatnih investitora, male hidrocentrale učinile su ekocid na nekim od posljednjih preostalih divljih, netaknutih rijeka u ovom dijelu svijeta. Otpor koji su strašni prizori destrukcije - pomor biljnog i životinjskog svijeta, isušena korita, prokrčeni šumski predjeli i sl. izazvali kod niza ekoloških incijativa i prije svega lokalnih zajednica upućenih na ove rijeke, danas je izrastao u dobro koordiniran i solidaran ekološki pokret. Borba za konačnu zakonsku zabranu gradnji ovih betonskih ubica, pak, još uvijek traje.


Lejla Kusturica, aktivistica Fondacije Atelje za društvene promjene ACT iz Sarajeva, jedna od istaknutih i vokalnih borkinja za zabranu gradnje MHE vrijedno informira širu javnost o ovoj problematici. Za AbrašRadio govori o vibrantnom otporu ekološkog pokreta kod nas, izazovima s kojima se aktivisti i lokalne zajednice već godinama suočavaju, te o nekim do sada dobivenim bitkama.


▶ U 154. Onomatobleji Nikola R., Ivor T., Duje razgovaraju o transfobnom ispadu češkog predsjednika, a zahvaljujući uspjehu ženske košarkaške reprezentacije dotiču se i važnosti ulaganja u sport - pored profesionalnog i u amaterski. Omer Hodžić je još uvijek na proputovanju, a muzičku numeru pušta DJ Zdena: Andrija i pjesmu Ko da pala je bomba.


Poslušaj:


bottom of page