top of page

218: Radio u doba smartfona, Siniša Davčevski + Denis Nikolin + Onomatobleja 186

🎙 U 218. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Protekle sedmice u Mostaru AbrašRadio ugostio je partnere iz Erasmus+ projekta Re-Inventing Community Radio in the Smartphone Era. S kolegama iz Stampmedije iz Belgije, Aarhus Global Medije iz Danske, Volonterskog centra Skopje i udruge Carpe Diem iz Karlovca imali smo produktivan trodnevni radni program u kojem smo kroz niz radionica razmijenili prvi set iskustava i vještina koje će na samom koncu projekta biti uvrštene u praktični priručnik za pokretanje radija na smartfonu. Projekt vodi želja za afirmacijom radija i poticanjem gradnje radijskih zajednica, kako među mladima, tako i unutar nevladinih organizacija diljem Europe. O prošlosedmičnim radionicama, značaju radija u doba smartfona, ali i partnerskoj razmjeni i važnosti volonterizma, za AbrašRadio govori Siniša Davčevski, jedan od predavača, predstavnik StampMedije iz Antwerpena, osnivač platforme Art of the Box.


▶ A naš prošlosedmični međunarodni skup okrunio je u četvrtak navečer u Abraševiću neočekivan stand up show. Denis Nikolin ruski je stand up komičar koji se po izbijanju krize u Ukrajini našao na mini turneji po Balkanu. Bila je ovo prilika za stand up na engleskom jeziku, a oduševljena publika od nekih 60-ak posjetitelja bila je u pravom internacionalnom sastavu. Iz uigrane i šaljive razmjene s publikom ispostavilo se da Denis o stereotipima i jezičkim vratolomijama ruskog, engleskog, poljskog, litvanskog i našeg govori publici redom iz: Bugarske, Srbije, Makedonije, Kenije, Belgije, Hrvatske, Velike Britanije, Bugarske i Finske. Unatoč pesimističnim okolnostima nedaleko od nas, Denis Nikolin uspio je stvoriti ugodnu atmosferu međunarodnog razumijevanja kroz smijeh, a po koncu uspješne mostarske premijere, izdvojio je i par riječi za naš radio.


▶ U 186. Onomatobleji pokušali smo razgovarati sa Ivorem Terencom o medijima za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, ali morali smo ga istjerati iz studija jer se zarazio nekim čudnim sjemenom. DJ Zdena pušta pjesmu Jebem ti rat od Kud idijota. Nakon standardne rubrike Omera Hodžić, Duje završava emisiju čestitajući 8. mart.


🎧 Muzika

🎹 Johnny Marr - Tenement Time

🎹 Band of Horses - You Are Nice to Me

🎹 Hurray for the Riff Raff - Pierced Arrows

🎹 KUD Idijoti - Jebem ti rat

🎹 Stereophonics - Running Round My Brain


👂 Poslušaj:


bottom of page