top of page

219: Rui Monteiro (Aarhus Global Media) + Lukas Šomek i Lovro Kranjčević (Carpe Diem) + Onomatobleja

🎙 U 219. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

Rui Monteiro iskusni je vuk na europskoj sceni community medija. Njegova adresa, Aarhus Global Media, medijska kuća iz Aarhusa, najvećeg grada danskog poluotoka Jutland, razgranata je struktura regionalnih i lokalnih TV i radijskih zajednica koja okuplja mnoge od preko pedeset manjinskih skupina koje žive na ovom području. Danska je zemlja s dobro osmišljenom legislativom i strukturom podrške za nezavisne community medije, a Ruievo višedecenijsko iskustvo građenja tamošnjih medijskih zajednica značajno je i za Erasmus+ projekt Re-Inventing Community Radio in the Smartphone Era koji Aarhus Global Media sprovodi s partnerima StampMedijom iz Antwerpena, Udrugom Carpe Diem iz Karlovca, Volonterskim centrom Skopje i AbrašRadijem iz Mostara. U Mostaru je skoro održan i projektni susret na kojem su razmijenjena iskustva, vještine i materijali za priručnik za gradnju community radija u nastajanju. O community medijima, značaju radija za društvo i mlade, danskom zakonodavstvu i njegovom skorom projektu mobilnog radijskog studija, za AbrašRadio govori Rui Monteiro.


▶ Karlovački Carpe Diem je udruga koja potiče i razvija kreativne potencijale mladih osoba, vodi se izgradnjom održivog društva kroz neformalno obrazovanje, jačanje ljudskih resursa kao i razvojem kapaciteta zajednice. Carpe Diem su i naši partneri u sklopu Erasmus+ projekta Ponovnog otkrivanja radijske zajednice u doba smartfona. A na skori susret partnera u Mostaru, iz Carpe Diema stigli su Lukas Šomek i Lovro Kranjčević, koordinatori karlovačkog Društvenog centra. Za AbrašRadio govore o aktivnostima svoje udruge, snalaženju u pandemiji te svojoj aktualnoj i planiranoj medijskoj proizvodnji.


▶ U 187. Onomatobleji uvodničar Nikola R. I Ivor Kretenac prebiru političko žutilo u bližoj i široj okolici. Između ostalog pitamo se je li malo ponijeti 20000 km u torbici na kafu? Na muzičkoj pauzi DJ Zdena pušta legend fucking shit Roof Legend i pjesmu Purse, a u nastavku Omer Hodžić govori o ratno profiterskom pozicioniranju. Odjavljujemo se uz studenta Duju.


🎧 Muzika:

🎹 Fakundo - TTT 🎹 Rambal Cochet- Saga Zunn 🎹 E Bony - Pluk BT

🎹 Roof Legend - Purse 🎹 Pardonnez-nous - Simca 2000


👂 Poslušaj:


bottom of page