top of page

Javni forum: Kako pospremiti Mostar? Postizborni komunalni izazovi



Mostar je u proteklih dvanaest godina u medijskom i javnom diskursu bio spominjan uglavnom u negativnom kontekstu. Prošao je Mostar put od toga da ga se naziva jedinim gradom bez izbora i demokracije, „grad slučaj“, da bi zadnjih godina Mostar počeo nositi nezvaničnu titulu najprljavijeg grada u BiH.


Brojni akteri su u prethodnom periodu ukazivali na ovaj problem, ali krivac se uglavnom nalazio u izgovoru gradskih vlasti kako nepostojanje Gradskog vijeća dovodi do lošeg upravljanja resursima i javnim poduzećima.


U kampanji za predstojeće povijesne izbore u Mostaru, svi politički subjekti priznaju stanje u komunalnom sektoru kao jedan od ključnih problema u gradu.

Ovaj forum je rezerviran za građane, aktiviste, ali i one koji su se odlučili politički angažirati kako bi se aktivnije uključili u rješavanje ovog problema. Oni mogu govoriti otvoreno i direktno, bez unaprijed pripremljenih pitanja i odgovora i oni žele pospremiti Mostar.


Može li komunalni nered ujediniti građane, aktiviste i političke aktere u inicijativi pospremanja i čišćenja Mostara nakon izbora, odgovor ćemo saznati na ovom javnom forumu.


Moderator foruma će biti Boris Čerkuč.


Forum se održava u Hotelu Mostar, utorak 08.12. s početkom u 18h.


Ukoliko želite prisustvovati forumu uživo, zbog ograničenog broja mjesta, potrebno je da pošaljete prijavu na mail: democracyinmostar@gmail.com


Live prijenos ovog foruma možete pratiti na Facebook stranici OKC Abrašević, u utorak, 08.12. s početkom u 18h.


Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)

32 views
bottom of page