top of page

Novi album kragujevačkog Špajz!a

Jedan od vodećih predstavnika nove srpske instrumentalne rok scene, kragujevački Špajz! ima novi album.

Špajz!

Novo izdanje pod nazivom “Abažur” je drugi album Špajz!-a, objavljen 6 godina nakon hvaljenog prvenca „Ovaj lift nema vrata“. Album donosi 9 novih inspirativnih numera u prepoznatljivom stilu benda i dostupan je na svim vodećim onlajn platformama i na bandcamp profilu benda.


Dve gitare, bas i bubanj i se i dalje voze bučnim i mračnim ulicama grada ne pristajući na prolazeće moderne trendove i podsećaju slušaoce na prave vrednosti. Iskrena, živa energija na pravim instrumentima za to je ono što je rok muziku uvek činilo važnom i uzbudljivom. Špajz! nam svojim novim albumom to dokazuje i u 2022 godini.


Album je sniman u prostorijama kragujevačkog Doma omladine, a Špajz! i na ovom albumu nastavlja saradnju sa Sašom Furunovićem koji potpisuje snimanje, miks, master i aranžmane. Bend je za naslovnu numeru sa albuma objavio i video spot koji je uradila Nataša Stamatović.



Bend ŠPAJZ nastao je u martu 2010. godine u Kragujevcu. Čine ga Vladimir Maksić (gitara), Darko Đorđević (gitara), Aleksandar Furunović (bubnjevi) i Stanko Milačić (bas gitara). Na Stankovo mesto, nakon snimanja ovog albuma, dolazi Nikolaj Petronijević koji je u sadašnjoj postavi benda. Većina pesama nastala je i nastaje tokom jam sessiona; u pitanju su instrumentali u kojima se mogu prepoznati različiti uticaji (od Hendriksa, preko Discipline kičme do fusiona i džeza), a koja povremeno zvuči i kao odlična filmska muzika. Važi za jedan od najutentičnijih bendova sa ovih prostora nakon čijeg nastupa publika ne može, ne sme i nikada nije ostala ravnodušna, trezne glave i bez onog uznemirujućeg slatkog zujanja u ušima.

11 views
bottom of page